CuRe - Πολιτισμοί και τόποι μνήμης: ψηφιακά ταξίδια στο χρόνο σε πολιτισμικά σταυροδρόμια από τον 13ο ως τον 20o αιώνα. Η Κρητική εμπειρία

Το έργο CuRe − Cultures and Remembrances. Virtual time travels to the encounters of people from the 13th to 20th centuries. The Cretan experience είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Διμερής και πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας». Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και η ανάδειξη τόπων πολιτισμικής μνήμης από τρεις περιόδους της νεότερης Κρητικής ιστορίας: τη Βενετοκρατία (13ος-17ος αι.), την Οθωμανική περίοδο (17ος-19ος αι.) και την Κατοχή (1941-1944/1945). Σκοπός του έργου είναι η διαμόρφωση σύγχρονων εργαλείων γνώσης και πληροφόρησης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Κρήτης. Στους χρήστες του προγράμματος προτείνονται συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές (φυσικής ή εικονικής και πολυμεσικής) επίσκεψης των μνημονικών τόπων μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου (https://explore.cure-project.gr) και μιας καινοτόμου εφαρμογής για ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα, που εντοπίζει τη θέση του επισκέπτη και του παρέχει πληροφορίες για μνημονικούς τόπους, κτίρια και μνημεία των τριών ιστορικών περιόδων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μεικτής (επαυξημένης και εικονικής) πραγματικότητας.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, ώρα 19.00 μέσω της πλατφόρμας zoom (https://zoom.us/j/94132314791) με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός, Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και θα μιλήσουν για το έργο οι:

  •     Ιωσήφ Κληρονόμος, Μέλος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, Ινστιτούτο Πληροφορικής ΙΤΕ​
  •     Ulrich Moennig, Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αμβούργου
  •     Μάρκος Γιαννούλης, επιστημονικός συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Μονάχου
  •     Melis Cankara, επιστημονική συνεργάτις, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ
  •     Αθανάσιος Αναστασιάδης, επιστημονικός συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Αμβούργου
  •     Γιώργος Μαθιουδάκης, μηχανικός λογισμικού, Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, Ινστιτούτο Πληροφορικής ΙΤΕ
  •     Ευθύμιος Συντυχάκης, μηχανικός λογισμικού, NovelΤech I.K.E.
  •     Μαριλίζα Μητσού, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μονάχου


 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.historical-museum.gr/gr/news/view/parousiash-tou-ergou-cure/2021.