Ένατη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα «Η άλλη Μεσόγειος ή άλλη από τη Μεσόγειο; Η Ερυθρά Θάλασσα στην Ιστορία» (εισηγητής: Alexis Wick)

Ο Τομέας Μεσογειακής και Παγκόσμιας Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας και το Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του ΙΜΣ/ΙΤΕ οργανώνουν, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, μέσω τηλεδιάσκεψης με την πλατφόρμα Zoom, μια δεύτερη ετήσια σειρά σεμιναριακών συναντήσεων με θέμα την «Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία και Ιστορία Θαλασσών». Άμεσος στόχος των συναντήσεων είναι να διερευνηθεί το χωρο-χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν, στα καθ’ ημάς, να αποκτήσουν πρακτική αποτελεσματικότητα και εγχειρηματικότητα οι σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Παγκόσμιας Ιστορίας και της Ιστορίας των θαλασσών. Απώτατη φιλοδοξία να διαμορφωθούν συνθήκες συν-αντίληψης και συναίνεσης σχετικά με τα ερμηνευτικά εργαλεία, τα προσφορότερα ερευνητικά αντικείμενα, πεδία ανάλυσης και κλίμακες εστίασης που θα επιτρέψουν την ισότιμη ενσωμάτωση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στις σχετικές διεθνείς συζητήσεις, την ανανέωση των ερωτημάτων και την εμβάθυνση των απαντήσεων της ελληνικής ιστοριογραφίας.
Την πρωτοβουλία της οργάνωσης έλαβαν ερευνητές και ερευνήτριες, συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ του ΙΜΣ/ΙΤΕ, αλλά η πρόσβαση είναι βεβαίως ελεύθερη σε όλες και όλους τους ερευνητές και τις ερευνήτριες, τις διδάσκουσες και τους διδάσκοντες της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Οι συναντήσεις θα γίνονται, όπως και πέρσι, κάθε μήνα, σχεδόν πάντα Δευτέρα στις 16:00-18:00. Η σχετική ενημέρωση και, ενδεχομένως, συνοδευτικό υλικό θα κοινοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας του Τομέα.

Την Δευτερα 22 Νοεμβρίου στις 16:00 ο Alexis Wick (Aναπλ.καθ. Ιστορίας στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Παν/μίου Koç) θα μιλήσει με θέμα : «The Other Mediterranean or the Mediterranean’s Other? The Red Sea in History» [«Η άλλη Μεσόγειος ή άλλη από τη Μεσόγειο; Η Ερυθρά Θάλασσα στην Ιστορία»]. Η ομιλία και η συζητηση θα γίνουν στα αγγλικα.


Περίληψη

Το έργο μου αντιμετωπίζει ένα παράξενο κενό στη βιβλιογραφία: δεν υπάρχει καμία ιστορική μελέτη για την Ερυθρά Θάλασσα, συγκρίσιμη έστω και εξ αποστάσεως με τη Μεσόγειο του Fernand Braudel. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλές θαλάσσιες λεκάνες έχουν εμπνεύσει ενθουσιώδεις προσπάθειες για κάθε είδους προβολές των Μπρωντελιανών σχημάτων και ιδεών.
Και όμως, η Ερυθρά Θάλασσα προσφέρεται ως ο ιδανικός ενιαίος χώρος, από άποψη γεωγραφικής, κλιματολογικής, θρησκευτικής, γλωσσικής, κοινωνικής, εμπορικής, ανθρωπολογικής, ακόμη και πολιτικής και νομικής ολοκλήρωσης που μόνο να ονειρευτούν θα μπορούσαν οι κάθε είδους ιστορικοί της Μεσογείου. Όχι μόνο ήταν εμφανή τα κοινά φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ακτών της, αλλά η Ερυθρά Θάλασσα ήταν ουσιαστικά μια οθωμανική λίμνη για περίπου τέσσερις αιώνες. Αυτό θα έπρεπε να δικαιολογεί τη μεταχείρισή της με τον τρόπο του Μπρωντέλ ως ενός  ιστορικού πρωταγωνιστή, ειδικά δεδομένου της τρέχοντος ωκεάνιου ιστοριογραφικού συρμού.
Εστιάζοντας στην παρουσία-απουσία της Ερυθράς Θάλασσας από την επιστημονική αρένα, η ομιλία θα θέσει ένα σύνολο θεμελιωδών ερωτημάτων που αφορούν την ιστορική πρακτική γενικά και τη ιστορία των Θαλασσών ειδικότερα: Πώς ορισμένα θέματα αναγνωρίζονται ως ιστορικά; Πώς μια θάλασσα, το παρελθόν και το παρόν της, γίνονται αντικείμενο ιστορικής ανάλυσης αυτά καθαυτά; Και το πιο σημαντικό για ποιους και από ποιους υλοποιείται η «ιστορικοποίηση» μιας θάλασσας; Πρέπει να υπάρχει, μπορεί να υπάρξει, μια οικουμενική ιστορία της θάλασσας;

Alexis Wick: The Red Sea In Search of Lost Space (University of California Press 2016)
https://www.ucpress.edu/book/9780520285927/the-red-sea

 

O σύνδεσμος για τη συνάντηση (θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή) βρίσκεται ΕΔΩ.

Live Streaming