"Νησί και αυτοκρατορία: Πώς ο εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη κινητοποίησε τον οθωμανικό κόσμο" Διάλεξη βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του ομιλητή

Η οθωμανική κατάκτηση της Κρήτης τον 17ο αιώνα ολοκληρώθηκε μετά από μια από τις μεγαλύτερες πολιορκίες στην καταγεγραμμένη ιστορία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νησί έγινε μάρτυρας πολλών επεισοδίων ένοπλου αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Η βία αυτής της περιόδου είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό πολλών μουσουλμάνων και χριστιανών κατοίκων του νησιού και διέγειρε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Το πιο σαρωτικό επεισόδιο βίας του 19ου αιώνα σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890, οδηγώντας την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε πόλεμο. Οι Οθωμανοί κέρδισαν στο πεδίο της μάχης, αλλά έχασαν στη διπλωματία. Με αφετηρία την πολυεπίπεδη κληρονομιά βίας στην Κρήτη και παρακολουθώντας τους μουσουλμάνους που αναχώρησαν από το νησί λόγω του εμφυλίου πολέμου κατά τη δεκαετία του 1890, η διάλεξη αυτή συνθέτει μια ιστορία διακοινοτικής και περιβαλλοντικής βίας, ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης, εκτοπισμού και μαζικής διαμαρτυρίας. Διερευνώ τη μεταμόρφωση των μουσουλμάνων Κρητικών από σιωπηλούς πρόσφυγες τη δεκαετία του 1890 σε θορυβώδεις διαδηλωτές μετά το 1908, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νησιού ήταν ένας παράγοντας που ενεργοποίησε την ύστερη οθωμανική πολιτική και κοινωνία. 

 Ο Uğur Zekeriya Peçe είναι επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Λιχάι της Πενσυλβανίας. Γεννήθηκε στο Ρίζε (Ριζούντα) του Πόντου και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2016. Στο παρελθόν δίδαξε στο Κολλέγιο Μπαρντ και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Middle Eastern Studies, International Journal of Middle East Studies και New Perspectives on Turkey. Το βιβλίο του με τίτλο Island and Empire: How Civil War in Crete Mobilized the Ottoman World κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Stanford University Press το καλοκαίρι του 2024. Ο κ. Peçe είναι υπότροφος του ARIT (American Research Institute in Turkey) και διεξάγει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που διερευνά τα ηχοτοπία της Επανάστασης των Νεότουρκων του 1908.