Διεθνές συνέδριο στο ΙΜΣ προς τιμήν του John Kenyon Davies: "Ηistorical change in the ancient Aegean"

Στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή του πορεία ο καθηγητής J. K. Davies συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της αρχαϊκής, της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Η συμβολή του ξεχωρίζει όχι μόνο εξαιτίας του ιδιαίτερα εκτενούς χρονικού της εύρους, αλλά και για τη θεματική της ποικιλία. Οι συμβολές του στη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας της πολιτικής, της κρατικής διαμόρφωσης  και του πολέμου, της θρησκευτικής και πολιτισμικής ιστορίας, και της επιγραφικής είναι αναμφισβήτητα μείζονος σημασίας.

Προκειμένου να τιμήσουν τον καθηγητή Davies για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών συνδιοργανώνουν ένα διεθνές συνέδριο που επενδύει στο έργο του Davies, προκειμένου να διερευνηθεί ένα μείζον ζήτημα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας: αυτό της ιστορικής αλλαγής στις πολυσχιδείς εκφάνσεις της. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλούνται να εξετάσουν ποικίλες μορφές ιστορικών μεταβολών (πολιτικών, στρατιωτικών, νομικών, θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών, θρησκευτικών, ταυτοτικών), τις περιοδολογήσεις και τα αφηγήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω μεταβολές, τις μεταβολές στη φύση των πηγών μας και στο πώς αυτές αποτυπώνουν ή αντικατοπτρίζουν  την ιστορική αλλαγή.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα μεταξύ 16-18 Οκτωβρίου 2020 και θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ομιλιών, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://historicalchange.ims.forth.gr/

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου καταγράφηκαν και βρίσκονται εδώ