Συνέδριο «Πειραιάς πόλη-λιμάνι 1834-1914»

Πειραιάς. Η ανάπτυξη της πόλης-λιμάνι την εποχή του Ατμού και της Παγκοσμιοποίησης (1834-1914), είναι το αντικείμενο συνεδρίου που πραγματοποιείται  στις 8 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή και της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Τζελίνας Χαρλαύτη.
Το ερευνητικό πρόγραμμα PiraeusPortCity αποτελεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο με την εκβιομηχάνιση και την παγκοσμιοποίηση κατά τον 19° αιώνα, μέσα από το παράδειγμα του Πειραιά. Το έργο μελετά τη ναυτιλιακή ιστορία της πόλης από το 1834 έως το 1914.
Το ερευνητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη μελέτη της ανάπτυξης και λειτουργίας του λιμανιού και της λιμενικής ζώνης που το περιβάλλει, και εξετάζει πώς n ναυτιλιακή οικονομία διαμόρφωσε την πόλη και την τοπική βιομηχανία και συνέβαλε στην αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους. Για πρώτη φορά, μελετάται συστηματικά ο Πειραιάς ως ναυτιλιακό κέντρο κατά τον 19° αιώνα, σε μια σφαιρική προσέγγισή, όπου συνεξετάζεται το εμπόριο και n ναυτιλιακή κίνηση, οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις, οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές, n ναυπηγική βιομηχανία και n ναυτική εργασία.

piraeus_port_city_poster

Κατεβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου