Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Ερευνητικά Έργα

Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση

Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση

Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι διττός: 1) η δημιουργία ενός ιδιωτικού Αρχείου Επιχειρήσεων Ωνάση και 2) τη συγγραφή μιας μελέτης με θέμα την Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση, που θα τεκμηριώνεται από το υλικό του Αρχείου Ωνάση.

BLACK SEA

Ιστορία της Μαύρης Θάλασσας, 18ος-20ός αιώνας

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ιστορικών ναυτιλιακών στατιστικών καθώς και στατιστικών εισαγωγών και εξαγωγών σιτηρών για όλα τα υπό εξέταση λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Shipping and trade in Venetian Crete

Ναυτιλιακές επιχειρήσεις στη βενετική Κρήτη: Η περίπτωση της εμπορικής εταιρίας των αδελφών Κουρκουμέλη (Χάνδακας, 16ος αι.)

Φορέας χρηματοδότησης: Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φορέας Υποδοχής: ΙΜΣ/ΙΤΕ

VHSS

Virtual Historic Sailing Ships

Aνάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων.

H σπογγαλιεία του Αιγαίου

H σπογγαλιεία του Αιγαίου και το νησί της Καλύμνου, 19ος-20ος αιώνας

Συντονίστρια έργου: Καθηγήτρια Τζελινα Χαρλαύτη
Χρηματοδότηση: ΙΜΣ-ΙΤΕ
Διάρκεια: 2019-2023
Ερευνητική ομάδα ΙΜΣ-ΙΤΕ: Καθηγήτρια Joyce Goggin, Mιχαέλα Στεργιοπούλου

ΝΑΥΣ

Ανάδειξη και υλικοτεχνική τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας – ναυμαχίες Ναβαρίνου και Σαλαμίνας

Αντικείμενο του παρόντος έργου αποτελεί η ανάδειξη της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς με την δημιουργία τριών ναυτικών εκθέσεων με νέες τεχνολογίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

SeaLiT

SeaLiT: Ναυτιλιακός βίος σε μετάβαση. Μεσογειακή ναυτική εργασία και ναυτιλία κατά την παγκοσμιοποίηση, 1850s-1920s.

ERC

Το πρόγραμμα έχει ως θέμα τις δομικές αλλαγές που επέφερε η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό, τόσο στις ναυτική εργασία όσο και στην καθημερινότητα των ναυτικών κοινοτήτων, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και τον μεσοπόλεμο.

Black Sea (2012-2015)

Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ιστορικών ναυτιλιακών στατιστικών καθώς και στατιστικών εισαγωγών και εξαγωγών σιτηρών για όλα τα υπό εξέταση λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

ARCHERS

Ένα λιμάνι σε μετάβαση. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα

Η ιστορία των λιμανιών αποτελεί ένα ραγδαίως αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών τα τελευταία χρόνια. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα απαιτητικό και συνάμα αρκετά γόνιμο πεδίο έρευνας. Η λιμενική δραστηριότητα επηρέασε με ουσιαστικό τρόπο την κοινωνική, την οικονομική αλλά και τη χωρική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη είχε καταστεί σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα του ελληνικού κράτους. Σκοπός της έρευνάς μας είναι να μελετήσουμε τον υλικοτεχνικό εκσυγχρονισμό του λιμανιού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η αναδιαμόρφωση του λιμανιού κατά στις αρχές του 20ου αιώνα μεταμόρφωσε την εικόνα και τη δομή του, οργάνωσε διαφορετικά τον χώρο του, αύξησε την αποδοτικότητά του, βελτιστοποίησε την μεταφορική του δυναμική, εμπέδωσε ένα νέο καταμερισμό της εργασίας, ενώ μεταμόρφωσε ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης. Έτσι, υπό μία έννοια η μελέτη της αναβάθμισης των υποδομών του λιμανιού έχοντας ως βασικό, άλλα όχι μοναδικό, πεδίο έρευνας το Ιστορικό Αρχείο Λιμένος Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια προσπάθεια να διαπιστώσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογικής εξέλιξης, οικονομικής ανάπτυξης και φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην καλύτερη γνώση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η ναυτιλία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης: εμπορικός και πολεμικός στόλος, 1821-1831

Η ναυτιλία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης: εμπορικός και πολεμικός στόλος, 1821-1831

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει το ρόλο του εμπορικού και πολεμικού στόλου στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα, αλλά και κατά τα πρώτα έτη συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους, συνεξετάζοντας την οικονομική και πολεμική δράση του.

Ιστορία της Μαύρης Θάλασσας, 18ος-19ος αιώνας

Ιστορία της Μαύρης Θάλασσας, 18ος-19ος αιώνας

Το διαρκές αυτό πρόγραμμα συνεχίζει τη μελέτη της Ιστορίας της Μαύρης Θάλασσας που ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια από τον 18οέως τον 20ό αιώνα.».