Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Στοχασμοί και παραδείγματα για τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας - Τέσσερις δημιουργοί μιλούν: Τώνης Λυκουρέσης, Μαρία Βαρδάκη, Σωτήρης Γκορίτσας, Γιάννης Λαπατάς View file
Ηλεκτρονικό/η Έντυπo/η Βιβλίο Εκδόσεις ΙΜΣ
ISBN: 978-618-85195-6-5

Μήνη, Παναγιώτα, Κωνσταντίνα Γεωργιάδη και Γρηγόρης Βοσκάκης, επιμέλεια. Στοχασμοί και παραδείγματα για τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας - Τέσσερις δημιουργοί μιλούν: Τώνης Λυκουρέσης, Μαρία Βαρδάκη, Σωτήρης Γκορίτσας, Γιάννης Λαπατάς. Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ, 2024. 

Εκδόσεις ΙΜΣ

Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει απόψεις τεσσάρων ση­μαντικών ελλήνων δημιουργών για τη σχέση κινημα­τογράφου και λογοτεχνίας, των σκηνοθετών Τώνη Λυκουρέση, Σωτήρη Γκορίτσα και Γιάννη Λαπατά και της σεναριογράφου Μαρίας Βαρδάκα. Με αφετηρία ταινίες τους, που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα, οι δημιουργοί συζητούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το ζήτημα της μεταφοράς λογοτεχνι­κών κειμένων στην οθόνη και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα στάδια μιας τέτοιας διαδικασίας. Το πλούσιο συνοδευτικό εικονογραφικό υλικό της έκ­δοσης συμβάλλει να αναδειχτεί η γοητεία της καλλιτε­χνικής δημιουργίας και να φωτιστούν πληρέστερα οι αναφορές στις ταινίες: • Σκλάβοι στα δεσμά τους του Τώνη Λυκουρέση, συν-σεναριογράφος Μαρία Βαρδάκα • Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα • Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Λαπατά Η έκδοση είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Ελληνικός κινη­ματογράφος-Κινηματογραφικές διασκευές. Θεωρία και Πράξη», που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εικόνας, Ήχου και Κίνησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών-Ι.Τ.Ε., υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ. 

  • Κωνσταντίνα Γεωργιάδη
  • Παναγιώτα Μήνη
  • Γρηγόρης Βοσκάκης